21e zondag na Pinksteren (24) Zondag van de zonen van Zebedeus

Begintijd 16 oktober 2021 19:00

Eindtijd 16 oktober 2021 19:00

Een vader had twee zonen . . .

Jesaja 29:18-24, HebreeŽn 4:12-16, Marcus 10:35-45

Deze zondag draagt de naam van een mens over wie we bijna niets weten: Zebedeus. Zijn naam betekent: geschenk van de Heer. Hij is visser en komt in de evangeliŽn ter sprake op het moment dat zijn beide zonen Jakobus en Johannes door Jezus worden geroepen. Meteen laten zij hun netten uit hun handen vallen en ze laten hun vader achter, en volgen Jezus.

Het is het verhaal over een vader met twee zonen Ė als we dat horen denken we al snel aan het verhaal van de verloren zoon. Hier lijkt met meer de vader te zijn die verloren raakt. Zebedeus: hij die werd achtergelaten. Zijn zonen worden, te midden van de vele mensen die Jezus volgden en ook te midden van de twaalf, samen met Petrus tot de enkele meest dichtbije vertrouwelingen van Jezus. Zij zijn met hem op de berg waar Jezus van gedaante veranderde. Zij vragen vandaag in de lezing aan Jezus of zij, in de heerlijkheid gekomen, aan zijn linker- en rechterzijde mogen zitten.

Of hen vader hen ooit nog heeft teruggezien? Er wordt in de bijbel met geen woord over gerept. Zijn naam blijft echter steeds genoemd worden als het over hen gaat. Een vader die zijn zonen moest laten gaan . . .

Wilt u de dienst bijwonen, stuur dan uiterlijk donderdag voorafgaande aan de viering een mailtje naar kostervanelia@gmail.com.