Eucharistieviering op 17 oktober, 20e zondag na Pinksteren (24)

Begintijd 17 oktober 2020 19:00

Eindtijd 17 oktober 2020 20:00

Zondag van God en de keizer

Gelukkig kunnen we weer samenkomen om te vieren. Het is anders dan we gewend zijn, want de zitplaatsen zijn op afstand van elkaar en er wordt tijdens de dienst nog niet gezongen. Dat is wennen, maar je kunt ook zeggen dat de dienst meer gelegenheid geeft voor bezinning. Gelukkig is er altijd wel pianospel.

Iedereen is welkom, ook gasten en belangstellenden! Als u wilt komen vragen we u om u vooraf aan te melden. U kunt zich tot en met de donderdag vůůr de dienst aanmelden via een mail naar kostervanelia@gmail.com.

Jesaja 45:1-7, 1 Tessalonicenzen 1:1-10, MatteŁs 22:15-22

Een christen leeft in twee werelden. De wereld van het geloof, waarin broeder- en zusterschap wordt beleden en een geloof in God die groter is dan ons hart, die eindeloos wil vergeven en nieuwe kansen geeft en ons uitnodigt ons toe te vertrouwen en mee te doen in die oneindige liefde. En dan de wereld van de samenleving waarin het recht van de sterkste veelal geldt, waarin kleine lettertjes altijd goed moeten worden gelezen en de eigen schuld een dikke bult oplevert. Hoe leef je als christen daarin? Die vraag is van alle tijden.

ĎMoeten we volgens jou eigenlijk wel belasting betalen aan de keizer?í wordt aan Jezus gevraagd om hem uit de tent te lokken. Belasting betalen aan de keizer, die zichzelf laat afbeelden op de munt met het bijschrift: Divus Augustus, goddelijke Augustinus. In gelovige ogen is dat een godslastering. Maar Jezus antwoordt: laat de keizer maar hebben wat van hem is. Hij laat zijn weg niet bepalen door wat de keizer doet of laat, en gunt die vrijheid ook aan zijn vrienden. Maar geef aan God wat aan God toekomt, voegt Jezus er wel aan toe. Zoals op de munt het beeld van de keizer staat, zo ben jij beeld van God.