Eucharistieviering op 31 oktober, Allerheiligen en Allerzielen

Begintijd 31 oktober 2020 19:00

Eindtijd 31 oktober 2020 20:00

Allerheiligen en Allerzielen

Gelukkig kunnen we weer samenkomen om te vieren. Het is anders dan we gewend zijn, want de zitplaatsen zijn op afstand van elkaar en er wordt tijdens de dienst nog niet gezongen. Dat is wennen, maar je kunt ook zeggen dat de dienst meer gelegenheid geeft voor bezinning. Gelukkig is er altijd wel pianospel.

Iedereen is welkom, ook gasten en belangstellenden! Als u wilt komen vragen we u om u vooraf aan te melden. U kunt zich tot en met de donderdag vůůr de dienst aanmelden via een mail naar kostervanelia@gmail.com.

Wijsheid 3:1-9, Openbaring 7:2-4 en 9-17, MatteŁs 5:1-12

Als een mens gestorven is, zijn er heel vaak, bij het afscheid, prachtige woorden over zo iemand te horen. Als pastor maak ik ook nogal eens een afscheid mee van mensen die ik helemaal niet gekend heb. Als ik zo iemand dan leer kennen door de woorden die bij dat afscheid over hem of haar worden gesproken, denk ik vaak: Wat een prachtig mens!

En natuurlijk: als iemand gestorven is, het boek van zijn of haar leven is gesloten, staat dit leven in een ander licht voor ons. En in dit licht klinken de zaligsprekingen mee, die we horen bij het feest van Allerheiligen en Allerzielen. Niet dat deze woorden enkel over de gestorvenen gaan, maar we kunnen ze wel zo horen, zeker als we onze geliefden gedenken.

En als we dat doen keert uiteindelijk onze blik weer terug naar onszelf. Wij zijn het die verdergaan, met de herinneringen aan wat onze geliefden ons tijdens hun leven hebben gegeven. Dat kan ons helpen om op onze eigen wijze ook prachtige mensen te zijn. Zachtmoedig, vredestichters, werkers aan gerechtigheid, reinen van hart. Enzovoort. Zalig zijn zij!